Tuesday, 13 November 2012

Sup Tulang versi Bonda

Happy Diwali... !!!

penat sudeh dari petang asyik dok update belog pasal singapore tu.. huh! niat dihati nak jerk tulis panjang2 buat esei macam stpm tu... tapi gunakan masa terluang ni laju2.... then wifi Unifi ni terbaik laa,, laju sangat. just upload gambar jerk.. takpelah lain kali pegi singapore lagi... kite terus update. jangan tangguh2.. idea boleh hilang. mood boleh down... pastu tangguh2...

dah lama jugak aku tak blogwalking... tak sempat sangat nak baca story2 u ollss... ada yg sempat baca tapi tak sempat nak komen. lagi pula aku tukar kerja baru sekarang. seronok dgn apa yg aku ada. Allhamdulillah. terima kasih ya allah... 

sempena public holiday hari ni.. aku plan nak masak sup tulang resepi bonda. pagi tadi pegi kedai beli bahan2... aku siap tanya makcik tu kedai tu apa lagi yg patot aku beli. muahahahaha! yg penting rempah sup jerk... okey... aku call mak, adik aku jawab sebab mak aku tengah solat.. so mak aku cerita laa... blablabla.. rindu bonda sangat. kalo jadi... parent aku nak datang sini 2 minggu lagi. yeaayyyy!!!



ok.. sekarang aku share resepi bonda tercinta..

1 kg daging + tulang ( rebus tulang terlebih dahulu dgn kadar air yg mencukupi dan biarkan mendidih )

1 packet sup bunjut ( bukak ikatan sup bunjut tu then korang tumbuk sehingga agak lumat )

0.5cm halia dititik ( masuk sekali dgn rempah tadi )

masukkan garam dan sedikit penambah perisa ( secukup rasa )

biarkan mendidih dan betul2 masak dan tunggu sehingga daging empuk

4 ulas bawang putih dan merah dimayang ( digoreng dgn sedikit minyak dan nampak keemasan )

daun sup dan daun bawang dipotong

sedikit bawang goreng ( yg readymade )

*cili api jugak dipotong untuk menambahkan lagi rasa spicy2...

*sedikit perahan asam limau


***note : cili api dan perahan asam limau untuk si penggemar rasa pedas dan masam sikit... tak wajib letak, sebab kalo saya makan pon.. saya hanya letak dlm mangkuk kecik sendiri punya... sebab tak semua gemar cara macam ni... so, selamat mencuba..


1 comment:

eintan nurfuzie said...

nyum2.. x ajak cik en pun

hhhh

hhhh