Tuesday, 13 November 2012

Sup Tulang versi Bonda

Happy Diwali... !!!

penat sudeh dari petang asyik dok update belog pasal singapore tu.. huh! niat dihati nak jerk tulis panjang2 buat esei macam stpm tu... tapi gunakan masa terluang ni laju2.... then wifi Unifi ni terbaik laa,, laju sangat. just upload gambar jerk.. takpelah lain kali pegi singapore lagi... kite terus update. jangan tangguh2.. idea boleh hilang. mood boleh down... pastu tangguh2...

dah lama jugak aku tak blogwalking... tak sempat sangat nak baca story2 u ollss... ada yg sempat baca tapi tak sempat nak komen. lagi pula aku tukar kerja baru sekarang. seronok dgn apa yg aku ada. Allhamdulillah. terima kasih ya allah... 

sempena public holiday hari ni.. aku plan nak masak sup tulang resepi bonda. pagi tadi pegi kedai beli bahan2... aku siap tanya makcik tu kedai tu apa lagi yg patot aku beli. muahahahaha! yg penting rempah sup jerk... okey... aku call mak, adik aku jawab sebab mak aku tengah solat.. so mak aku cerita laa... blablabla.. rindu bonda sangat. kalo jadi... parent aku nak datang sini 2 minggu lagi. yeaayyyy!!!



ok.. sekarang aku share resepi bonda tercinta..

1 kg daging + tulang ( rebus tulang terlebih dahulu dgn kadar air yg mencukupi dan biarkan mendidih )

1 packet sup bunjut ( bukak ikatan sup bunjut tu then korang tumbuk sehingga agak lumat )

0.5cm halia dititik ( masuk sekali dgn rempah tadi )

masukkan garam dan sedikit penambah perisa ( secukup rasa )

biarkan mendidih dan betul2 masak dan tunggu sehingga daging empuk

4 ulas bawang putih dan merah dimayang ( digoreng dgn sedikit minyak dan nampak keemasan )

daun sup dan daun bawang dipotong

sedikit bawang goreng ( yg readymade )

*cili api jugak dipotong untuk menambahkan lagi rasa spicy2...

*sedikit perahan asam limau


***note : cili api dan perahan asam limau untuk si penggemar rasa pedas dan masam sikit... tak wajib letak, sebab kalo saya makan pon.. saya hanya letak dlm mangkuk kecik sendiri punya... sebab tak semua gemar cara macam ni... so, selamat mencuba..


Singapore with Edan - Orchard Road

huh!!! penat.. exceli masa mulaa sampai sini.. aku tengah sentap... tak pandang camera pon...





























sama tak dgn wallpaper kite??? ekekekekeke



pakai map... jalan singapore agak mengelirukan... seriuusss!!! ok.. bersambung.

Pemandangan di Singapore


sila jamu mata je laa... juling air dah aku ni... ok.. pemandangan di siang hari... aku nak penat. ok.





















Dinner At Hutan Bandar

kan hari kedua kami kt JB... pegi wedding caremony, so bersambung dari cerita JPO kat bawah ni tadi. kami dinner... sangat sedap grilled chicken chop kat Hutan Bandar. rugi sangat sapa2 tak pegi sini... memang berbaloiiiiii baaallooooi... jom layan gambar dgn baju kenduri yg agak masam seharian tak tukar. wakakakaka.

rama tak ramai kalo u olss tak percaya pegi sendiri... dan sapa2 nak datang sini... meja sangat penuh.. dan kami terpaksa ikot turn.. semata2 nak makan.. kalo bawak budak kecik or orang tua tak mau mengamuk..! 


sementara order kami belum siap... kami makan nasi goreng dulu... lapar sangat dah ni...!!! makan otak2, makan kacang rebus.. besar gedabak...! takoot nak makan... harga semangkuk??? peerrrrgghhh


aku ambik griiled chickn chop. nnyyummmmyy...


hhaaaa tengokk!!! french fries dia banyak... bukan tu jerk aku sempat habiskan edan punya... dia tak habis.


lepas makan kami pegi sini.. Pasar Karat namanya.. tang mana berkarat aku pon tak tau.. ala-ala uptown/downtown jerk... ok.. not bad..

                   

 photog pon dah la larat... pegang camera pon kasi gegar haaa..


ok... jumpa lagi... bersambung pada hari esok... kami balik hotel. ccaaaappppeeettt bangaaatt

hhhh

hhhh