Friday, 7 December 2012

Dinner at D'Terapung Restaurant

aku takde sangat nak story ni.. sebab tetibe perut aku meragam haa.. ntah kenapa...

okey, sambung cerita. exceli memang kami nak berpicnic at pantai PD tapi abang ipar gue terpaksa balik rumah atok dia kerana banyak perkara yg belum diuruskan... petang baru balik seremban balik. lagipun cuaca hari tu tak la baik sangat. bermendung kelabu.. berarak seribu. haih!

pasal pilih tempat dinner ni. aku laa.. yg beria-ia sangat nak datang kat sini. try google untuk mendapatkan tempat yg menarik... aku pon first time nie haa... nasib ade hp canggih.. muahahaha! so? kami makan di Restoren D'Terapung. memang terapung pon. yelah dok dalam air...  sejuk jer. angin sepoi2 bahasa... nyaman sangat. restoren ni terletak dekat medan ikan bakar kt PD. agak susah jugak nak  datang sini.



kami senang menunggu makanan..jus tembikai dah habis. canner tu??? kena order baru gitu.


baru lepas makan... ! mak gue, lisa, fiqran, haziq then kakak ke 3 gue...


ituayah aku... abang ipar aku.. aku??? phootgrapher tak berbayar.






yg kat atas tu antara menu2 yg aku pilih... tak syok sangat bergambar.. sebab bapak aku ade.. takot kena marah. tak pasal2 aku kena sound.. muahahahaha... tau sangat dah perangai die tu... sebab kami ramai perempuan. 

ini lah mak aku. rindu bonda... maaf kualiti gambar tak cantik. sebab nak ambik gambar pakai touch screen asyik gigil kata akak aku. melampau...!!! situ tempat lauk pauk yg fresh. pilih, timbang dan sedia untuk dimasak! sebenarnya... kat Port Klang lagi best... ssseeeyyyyesss!


Nur Fadira Elissa gedikkk!!!

### adehhh! sakit perut.... eh, rindu kt mamat tu tetibe.. mesti edan seronok beronok holidays kat sana. aku nak ikot. tapi... macam pulus kurang teballl... tapi hadiah macam2 dah kirim. sengal jugak aku.. try call edan.. muahaha! ape lagi... maxis yg menjawab diluar kawasan lah..  kah3... nak on hp boleh.. kalo ko sanggup bayar die punya roaming tuh!

*cuma nak cakap, dinner kali ni saya yg sponsor...!!! RM205 semuanya...!

Tuesday, 13 November 2012

Sup Tulang versi Bonda

Happy Diwali... !!!

penat sudeh dari petang asyik dok update belog pasal singapore tu.. huh! niat dihati nak jerk tulis panjang2 buat esei macam stpm tu... tapi gunakan masa terluang ni laju2.... then wifi Unifi ni terbaik laa,, laju sangat. just upload gambar jerk.. takpelah lain kali pegi singapore lagi... kite terus update. jangan tangguh2.. idea boleh hilang. mood boleh down... pastu tangguh2...

dah lama jugak aku tak blogwalking... tak sempat sangat nak baca story2 u ollss... ada yg sempat baca tapi tak sempat nak komen. lagi pula aku tukar kerja baru sekarang. seronok dgn apa yg aku ada. Allhamdulillah. terima kasih ya allah... 

sempena public holiday hari ni.. aku plan nak masak sup tulang resepi bonda. pagi tadi pegi kedai beli bahan2... aku siap tanya makcik tu kedai tu apa lagi yg patot aku beli. muahahahaha! yg penting rempah sup jerk... okey... aku call mak, adik aku jawab sebab mak aku tengah solat.. so mak aku cerita laa... blablabla.. rindu bonda sangat. kalo jadi... parent aku nak datang sini 2 minggu lagi. yeaayyyy!!!



ok.. sekarang aku share resepi bonda tercinta..

1 kg daging + tulang ( rebus tulang terlebih dahulu dgn kadar air yg mencukupi dan biarkan mendidih )

1 packet sup bunjut ( bukak ikatan sup bunjut tu then korang tumbuk sehingga agak lumat )

0.5cm halia dititik ( masuk sekali dgn rempah tadi )

masukkan garam dan sedikit penambah perisa ( secukup rasa )

biarkan mendidih dan betul2 masak dan tunggu sehingga daging empuk

4 ulas bawang putih dan merah dimayang ( digoreng dgn sedikit minyak dan nampak keemasan )

daun sup dan daun bawang dipotong

sedikit bawang goreng ( yg readymade )

*cili api jugak dipotong untuk menambahkan lagi rasa spicy2...

*sedikit perahan asam limau


***note : cili api dan perahan asam limau untuk si penggemar rasa pedas dan masam sikit... tak wajib letak, sebab kalo saya makan pon.. saya hanya letak dlm mangkuk kecik sendiri punya... sebab tak semua gemar cara macam ni... so, selamat mencuba..


Singapore with Edan - Orchard Road

huh!!! penat.. exceli masa mulaa sampai sini.. aku tengah sentap... tak pandang camera pon...





























sama tak dgn wallpaper kite??? ekekekekeke



pakai map... jalan singapore agak mengelirukan... seriuusss!!! ok.. bersambung.

Pemandangan di Singapore


sila jamu mata je laa... juling air dah aku ni... ok.. pemandangan di siang hari... aku nak penat. ok.





















hhhh

hhhh