Wednesday, 28 December 2011

A Famosa - Limited

selamat siang u ollsss! harap2 ceria selalu. hidup ni indah kalo kita nikmati betul2... he2. yeker! nak2 akhir tahun nie kan.. terlalu banyak suka duka yg tak dapat diluahkan dgn kata2... hanya boleh disimpan di hati dan tak mampu menceritakan kepada orang lain. pagi nie aku rasa agak lemah sikit. sebab malam tadi dah tido terlalu lama. pukul 8.30 aku dah lelapkan mata. aku sms dia 1 je, yg dia reply pun aku baca pagi tadi...

hari ni memang nak update pasal pegi Melaka isnin lepas. pegi sana tak plan langsung pun. adik bf aku memang belajar kt sana, jiran sebelah umah aku pun... adik kawan sebaya dgn aku. tak sempat plak nk jumpa budak tu.. sebab kan student2 cuti sem, so segala mak nenek barang terpaksa la punggah memunggah barang kan! tension pakcik tu! kalo esok kena keja memang aku akan balik hari sebelumnya... tapi kami memang dah plan nak keluar awal, aku kn stay umah kak long aku... rindu amni.. tetibe??

dlm pukul 12tghr tu mamat ni sms, siap2 la nak pegi melaka. hahhh? syok sikit je...! sebab aku nak setelkan banyak hal. tapi terpaksa ikot mamat ni sebab kesian plak kt dia nanti balik drive sorang2 je, kalo balik dah sah2 sampai malam... agak 2 jam lebih jugak la kan perjalanan tu... aku bukan ape, nak setelkan broadband maxis aku yg lembab macam siput sedut tu! sejak dua menjak nie asyik slow je, dah 2 3 minggu mcm nie.. rupanya2 kena upgrade kan die punya GB tu, pakai plan baru la apa la.. poning! nak beli no baru celcom lagi, kali nie aku nak pakai bill. nak tukar no baru maxis lagi, nak beli jam tangan lagi. semua tak dapat sebab gara2 pegi melaka tu..

tunggu je sabtu ahad nie, ooo yeaahhh! isnin ni cuti lagi, cuti tahun baru....! tak plan lagi nak pegi mane2... sebab dia nak tinggalkan saya! dgn kelam kabutnya aku kemas barang2, sebab terus balik ke shah alam nanti...semuanya aku tak edit, ada je adobe photoshop CS5 yg laapy baru tu, tapi tengah2 belajar lagikkk! just letak watermark je.


make-up sendiri-sendiri aje, tak nak lah nampak pucat lesi je, nak keluar pun tak confident... tapi si dia suka natural beauty aku. ahaksszz! tapi yg paling best nak sampai baru make-up... sebab aku tengah sakit sekarang nie, period pain! first day plak tu..


memang kami pegi kt Kota A Famosa je, sebab hari dah hampir malam.. pukul 6 baru sampai sini. nak cari parking satu hal, jalan kt melaka nie bukan besar mane pun! sempit je, ko saliza jangan nak bandingkan dgn jalan shah alam erk yg ade 3 4 lorong~~~~ muahaha!


dia dah cakap jgn bawak ape2, melainkan BB je, sbb dia boleh nampak aku rimas? ada ke patot! aku yg bawak kot, ok aku letak beg silang aku tu. tapi aku tetap nak bawak beg DSLR dia. sebab aku tak boleh jalan dgn tangan kosong, mesti nak pegang benda jgk!


tahan sakit ke ape ni??? hehehe! tak de la reti nak lilit2 shawl nie, pashmina ker?? aku memang rajin membeli tapi bila bab memakai pakai hentam je... malu kt adik2, oleh tunjuk ajar kt akak yg tak berapa nak reti nih??? muahahaha. kesian ko..!


my personal photographer ni sebenarnya tak sihat, sebab penat sangat! tapi dia sentiasa berkhidmat yg terbaik utk saya! terima kasih awak! pichta nie aku nak buat page header lah, dah lama blog aku ni tak de header.. he3. suker sangat! sayang awak ketat-ketat! boleh???


aku tak tahu la berapa puluh tahun dah bangunan nih... waktu belajar sejarah dulu.. ingat je! tu maknanya masa cikgu mengajar jangan cuba pasang niat mcm belajar hanya utk lulus exam je, bukan utk tuntut ilmu sampai mati. Awak tak layak tinggal di Malaysia ok Siti Saliza. sebab sejarah melayu boleh lupe..


sila abaikan lengan yg berparut itu. itu gara-gara nak cepat iron baju pada minggu lepas. sakit gakk ooohh! tapi tak nangis erk... cuma jerit sikit je.. muahaha... tapi dah sapu minyak gamat yg bakal bapak mertua saya yg bagi... hehe. gedik ko! tampo kang.kalu photoshoot sorang-sorang nie, aku dah tak reti nak posing macam mane lagi. kalo reramai dgn kawan-kawan lain cerita... ah! lantak lah dok macam mane pun. si dia plak bukan jenis suka suruh aku posing situ sini, muncong mulut2 ker.. hahaha.. kadang2 boleh malu dgn diri sendiri. yeker?


alamak parut di muka! orang ramai giler kot kt sekeliling ni... aku boleh selamba je dgn macam-macam gaya... muka bukan cantik pun nak jadi model. hehe.. tapi waktu saya sekolah rendah memang penah bercita-cita nak jadi pramugari dan peragawati... over betul makcik nih!


lalalalala... akhirnya turn aku plak yg snap kt sini. jangan ingat senang ok.. ikot turn, kalo ramai-ramai tu. mak aih! yg 2 3 kali snap tu xpe lah.. yg jenis berkali-kali nih, tension kot! tapi kita kan rakyat malaysia... harus senyum antara satu sama lain, baru lah tengah queue tu sejuk hati.


bila dah 2 3 jam pakai pashmina ni, mcm ni jadinya. selekeh tol! muka yg memang buruk dipandang, macam budak2 yg tak dapat makanan. huh! tengah tunggu MamaRoti. lapor! Starbucks memang feveret aku... setiap bulan je, wajib. tapi aku suka yg Chocolate Chips only. Rm 16.95. large yerk!


dah malam sebenarnya pun, tapi flash dia mcm sportlight. tak tau nk posing mcm mane dk dlm gelap neh! bila tengok terang benderang.muahaha! gilo ko.. dah siap pun beli purse Vincci! nanti kita update yea... at Dataran Pahlawan. sebab sesuai utk perempuan masa kini..hahaha!


pitcha nie sebenarnya memang kena rotate eh??? aku tak sure la.. boleh? hahaha.. tapi aku tengok macam dah ok je, dah siap letak watermark tuh! tak de maknanya saya akan buat lagi... boleh rabun dok hadap pc lama2... bukan ke kerja ko hadap pc eh??? ok, jom balik. jumpa lagi... tunggu ada duit banyak sikit! makin pokai kalo asik jejalan je nih!

balik malam tu, makan jugak ikan bakar kt Bangi>>>>>. aku sempat tido kt meja makan. tapi teratak ikan bakar itu duduk bersila dan macam partition tuh! so private and confidential la sikit kan... kalo cakap-cakap boleh aje dengar.

Monday, 19 December 2011

Kota Keriangan

tak habis-habis dgn Kota Keriangan aku erk? hmmm... sebab aku tak de beria-ria sgt nak masuk kt fb, ade kot sekeping dua je.. hari nie nak cakap mood ok ker tak?? tak ok kot... sebab macam sedih semacam, macam nak balik kampung aje... pagi tadi aku call family aku kat kampung, mak aku buat nasi kerabu hari nie.. nyum3.. sedapnya..! nak balik! nak balik! nak balik! aku tak suka dok sini sebab makanan dia tak best! alasan??? aku tak nak berperi peribahasa noks! hmmm... rindukan mereka... tapi rezeki aku masih disini okeh! pujuk diri sendiri..

jom layan.. tak moo eh sedih2... nanti muka tak cantik! tak berseri! monyok semacam jer! hidup mesti ceria, selesai kan masalah satu persatu ye! raya cina nie aku nak balik kampung jumpa kawan2 aku... hmmm.. tak sabar kot! sebulan lebih lagi.. he2.. kerja macam biasa you! tenang fikiran, jangan emo-emo erk saliza! akan ok ajer... ape yg aku merepek pun tak tau..

meroyan ah dok upload pictha kt blog..! muahaha...


kami baru sampai, susah payahnya cari parking! huhh! tapi jangan risau tak berpeluh, tak ape. siap bukak tingkap keta lagi sebab nak rasa sejuk kabus disitu. ha2. nie buat2 senyum ke hapo nie eh! ke sesi memujuk eh! oh lupe!


macam kat oberseas tak? tak pon! excited ko... kalo pergi dgn kwn2 kat sini. memang syoookkkk wooooouuu... nantilah satu hari nanti aku nak ajak kawan2 aku.


hahahaha... makciknya yg lebih excited! ntah budak2 mane yg aku culik tak tau! segan jugak kan aku nie yg pempuan besau nak naik benda nie sensorang, tapi masa yg bujang nie la kita naik! kalu dah kalau dah kawen, lain pulak citenya yea! naik dgn anak la pulak! husband tolong ambik gambar kami jer.. hehehe... kejam! tapi aku dah inform bapak budak nie aku nak naik sekali.. he2...


oooh! tengah kayuh bot la plak..! mak iah masa nak tunggu benda nie bukan main lama lagi... kalo kabus tebal and hujan tak boleh main tau yang outdoor punya game.. masa mula2 tu memang kabus tebal, lepas tu dah redha sikit! skrg nie musim hujan kan... tapi yg tak ok tu muka aku tu... tak boleh tipu2 yea..! DSLR nie memang tak tipu muka macam mane sekalipun... melainkan ko edit pictha2 tuh... makeup pun dah tak boleh nak cover, cepat hilang.. salahkan bedak Miyami plak.!ha2... teringin nak buat rawatan laser...??? tunggu yea tak lama lagi... too much!


hahahahaha!!! semua benda yg aku main nie aku tak tau nama ape... ha2... aku panggil naik gajah berputar jer! si dia geleng kepala tengok aku naik benda nie... tak mencabar langung! dia nak naik roller coster, aku taknak! dan tak akan! boleh gugur jantung ooooo! ha3.. tapi lame2 tengok macam best je. takpe, dia cakap dia bagi chance kat aku kali nie.. semua yg main semua mainan aku nak... celebrate besday la katakan... your birthday girl!


haaa... macam kat Kota London tak>>? tak pon! macam2 pose kot kat semua tempat, tapi melampau la kan bila beratus2 nak upload kat blog! tapi memang melampau kalu setiap kali aku keluar macam nie 300-400 jugak la aku snap! pictha aku sorang je tau. muahaha.. penah kat Langkawi bulan 5 hari tu, aku pergi dgn family angkatku a.k.a family boyfrendku?? hehe.! 4000 kali snap kot! sesampai habis la yg memory card tu! memory full? haaa, ambik ko!


time nie lak kami tengah tunggu nak naik buaian yg paling besar, ape lagi update status and BBM la.. he2. tapi saya ok2 jer! dalam hati masa tu tengah cuak!


haaaa... ini lah buaian gergasi itu! memang aku cuak giler! tapi takde la sampai menjerit, aku pejam celik pejam celik je! hahaaaa... yg menjerit tu ada yg disengajakan kot! saya teka saja, tapi bila tengok budak2 kecik naik.. ok jer! lepas turun tu ade ke orang ambik pectha kita macam nie, tapi tak silap rm35. hmmm takpe lah, kita ambik pitcha org ye yg tengah tunggu turn nak naik... boleh tgk muka yg cuak mase tgh hayun tu.. guguguguuuuppp!


relaxxsss! ok. semuanya dah selamat, snap sekejap! hemohemohemo... mcm kucing Ninja Boyz daa.
xoxoxooxoxoxooxxoxo..


arrgghhh! lapo plak... tapi bab makan kat sana tak payah cakap, agak mahal sikit! 2 kali ganda, tapi dah lapo makan je lah, makan jangan berkira! ayat sorang mamat nih... tapi tak la kot fastfood, macam mekdi kepci tuh! makan mee kari panas2 memang syok! situ sejuk kan... dan bebola muffin ke ape, tak tau nama, boleh ker?


snap jep! asal melentik semacam je... maaf ya dah tak tahu nak posing macam mane bila dgn asyik dok gila lens sensorang... muahaha...


nie ape kes nih.. macam nak tumbang je, kan aku dah cakap dah tak tau macam mane nak posing lagi... buat la ape2 pose pun janji canteekk! banyak lago kot bgame aku tak dapat main, bayor rm 50 je utk dewasa,ko main lah game ape nak main, tapi yg outdoor punya je tau! indoor lain.. bosan tak entry aku ni?


tengok muka macam ceria2 je kan, dlm hati? hnya tuhan je tau, tapi budak kecik lagi suka aku tengok... kasut aku sampai basah tau, sebab dia pakai sandal je, takot tercabut dan terpelanting kang terkena plak org2 kt sekeliling tu? nak kena saman? aku yg pakai kasut ni pun aku bukak.. sebab tak confident! lagipun kasut ni flat, takot jugak la kan...


berbalik kepada tempat parking, dah senja pun! jom balik! cantik sangat sunset dia okeh! teruja saya... dan saya suka tempat ini..


entry paling panjang agaknya selama ini... he3.. jom balik!

p/s : mood tak berapa heppy sebab ada yg peliks kat dunia ini.

Friday, 16 December 2011

Genting Strawberry Farm

bersambung lagi ker??? tak moo cakap banyak2... boleh ker sambil kerja boleh update blog...muahahaha... aku tengah kerja kottt!!! ish...esok cuti, tapi aku ade kenduri-kendara... budak opis aku kawin ko... hmmm... sibuk memanjang je, ahad ni aku ade class plak...! capeekkk..
aku pegi kali kedua nie sebab nak beli buah tangan utk kawan2 aku... tu je ker??

joomm layan pictha2 yg tak seberapa ni... CANTIK KER KALAU...???


pukul 11.15 am, pagi isnin tu... bukak tingkap.. mak aih... kabusss...!! sejuk tak payanh nak cakap laaa... lapar pun lapar, breakfast makan roti jerk!


haaa... ini resort kami.. ooo yeaahhh! nanti nak dtg sini lagi yerk!.. best!


korang bayangkan pukul 12 tengahari, motiff?? tapi kami dah lunch..!


close up again... tolong beli lens close up utk Nikon boleh??? muehehehe.


no komen! saya dah penat...!


cara tanam dalam polibeg kan??? tak silap aku kt cameron dlm pasu. yeke?


tukang kebun baru...! muahaha... baru masuk kerja... tengah trainning..! hik3



100 gram bersamaan rm 6.00 ok tuan-tuan dan puan-puan...!


lagi ker saliza ooiii!!! hehehe


nie last ek!!! snap jugak...! ade lagi part 3... muahahaha

p/s : ukur baju di badan sendiri... muahmuahmuah!

Wednesday, 7 September 2011

My Blackberry Bold II...

hati riang gembira... tapi xde la riang jugak sebab duit melayang begitu aje... aku dah lame dk mimpi2kan BB nie.... hehehe... dulu nak beli tak mampu... tapi sekarang pun bukan mampu, tapi hati  nie nak sangat2... so, aku beli yea... dalam seminggu jugak la aku dok bising2 kt die yg aku nak BB nie.. yg original tapi murah... hahaha... bajet aku dalam rm 600 je memula... die cakap yg secondhand or Ricon... hahhh??? mane nak cekau duit nie kan...!!! aku pun fikir2... tak moo 2hand, tak moo ricon... aku nk yg AP... BB pun ade banyak2 jenis gak... korang jangan la mudah tertipu kalo beli yg murah tu... aku penah survey 2 bulan lepas, tak silap kat jalan chow kit... BB Bold I harga rm 350 jer... mak aiihhh! terkejut aku... giler murah....!!! tapi aku x percaya dengan semua tu... aku macam nampak tak ori, aku pegang pun macam ringan semacam jer....!!! keypad die pun macam goyang2.. hahaha... 

sah2 tak ori... die lah tolong survey2 kan.. rupenya ricon... aku tak tahu lah spelling macam mane kan... orang panggil ricon jer... so, aku buat spelling aku sendiri... ada 1 jenis lagi.. tapi aku lupe namanya... tu die tg bagitahu laa... yg aku tahu handhone aku nie jenis AP dan original dan smartphones...!!! ade jugak BB yg bukan smartphones....??? huhhhh! pening aku bile dengar die cakap... dan aku tak tahu lah statement aku nie betul ker tak... aku pun tak tahu pasal gadget2 nie... tak dan nk melayan eh...!!! benda yg ade kt aku sekarang pun tak terkejar... nak kejar benda lain...??? tidak kot... dengan kepala otak aku yg penuh nie... penuh dengan ilmu yea... hihihi... minah perasan...!!!


nie kotaknya ok...! aku beli BB nie dengan harga dot dot dot... campur semua sekali... Rm800++ ok... semua campur... termasuk memory card... tapi memory card aku beli asing... harga semua sekali yg aku cakap tadi ok... termasuk casing aku aku yg pink kaler itu.... suker3... nie pun kira murah.. letih mulut aku dok pujuk apek itu kt PERTAMA KL.. hahaha... biasanya rm900.00 tau.. so korang kena bajet rm1K utk beli menda nih...!!! aku beli nie hari jumaat 26 Aug 2011... dengan die, kawan aku yg datang dari JB.. aisyah dan ayu... diorang nak sh0pping kat jalan TAR... so aku beli BB aku dulu... 


tarrraaaa...cantik tak awak??? malam tadi aku kuar dating baru aku dapat... aku bagi die pegang 2 hari lepas aku balik kampung.... sebab nk install software lagi, nak cari casing baru lagi... macam2... kalu tengok aku macam tukar housing baru kan...? sebenarnya tak... aku tutup kaler silver yg ade kt tepi BB nie... so aku berani lah sikit nak pegang.. nie tak adik laki aku nk pegang pun aku marah2.. aku sendiri pegang pun aku takot... hahahaha... menggelabah punya ayat... muahahaha... semua cukup yea die bagi... !!!


haaaa.. ini casing yang lame ok... bukan lame maksudnye buruk... kan aku cakap semua die ade tadi... termasuk casing jugakkkk.. tapi casing macam nie aku tak suka.. nak pickup call or nak mesej kena tarik.... dok tarik masuk tarik masuk... rosak BB aku... aku nie dah la jenis ganas sikit... hahaha... tapi bile dh ade casing baru tu my pink tu dah tak boleh la yg hitam tu... besau ok...!! so aku simpan lah buat kenangan... kot nak beli BB sebijik lagi....!! mimpi lah yea... kalu aku nk pun aku nk iPhone... setakat nie tu jer gadGet yg canggih manggih yg aku nak...!!! dalam hati bukan suka sangat pun iPhone sebab susah giler nak mesej!!! lagi1 bila tangan satu lagi buat kerja lain... contoh masa driving..!!! driving??? muahaha... kalu aku nie bOOs takpe lak... semua orang buat kerja... tapi macam tak nak jer beli lagi yg mahal2, nak simpan duit utk jinjang pelamin yea.. muahahaha.... 


olololololololololololo... cian dekat bb aku yg satu lg nie ye.. hehehe... aku pakai 2 no sekarang nie... ramai kawan2 aku kt kampung tu pakai celcom... tapi aku suka pakai maxis... since aku ade hp zaman tok kaduk lagi ok...!!! muahahahahaha.... 

Tuesday, 5 July 2011

Just Simple Itinerary XPDC - Kinabalu III on 06/07/2011 to 09/07/2011

hmmm.... sekarang ni mood kinabalu sekarang... hehe... bestnye... tak sabar2 plak.! ada ker kawan aku cakap tak payah kejer...! gilo ko hapo...?/? nak peginya malam neh kan... baju sume aku dah packing, cume tak masuk kn dalam bag  jer.. hmmm... jaket tadi aku hantar dobi kejap.. maklum lah baru beli... tak sempat nak membasuhnya... bukan pemalas ok! baju yg tebal gitu... kkalu aku basuh. tak nyompatnya kering... tak pasal2 bawak baju basah...

petang semalam last fitness test kt tasik shah alam... mula2 jogging dulu2 kan.. sakit sangat kt bahagian  perut neh!  pastu lame2 ok.. semalam lagi ok! macam best plak jogging... macam nak jogging jer... ringan badan beb!!! diorng bagi glove semalam yg kalis air... baju trip.. semua orang pakai baju sama... mula2 aje...  mintak2 lah kering baju kat umah tu.. cuaca nampak macam ok ajer!!! 

pagi tadi dah call mak ayah kat kampung... ayah aku kirim kan baju batik..???  hehehe... kopak lah si anak ini...! muahahaha.... so aku citer sume2 lah kan... pergi 18 org. 4 si gadis dan 14 lelaki... dan cerita lain2.. kami naik Firefly... tapi ada 2 org naek AirAsia...  honeymoon nanti naik MAS yea... muahaha... sabar2...   aku kan nak pegi klinik jap lagi, nak pegi ambik obat-obatan... first aid dah bawak... tapi untuk orang special macam aku nie kan... ada lah obatnya... tak moo cite panjang2.. sebab nak setelkan kerja sebelum bercuti.. almaklumlah, nak pegi tawan gunung kinabalu yg kelima tertinggi di Asia Tenggara... tetapi  dari segi persempadanan geografi plak, gunung Kinabalu merupakan adalah yang tertinggi di Asia Tenggara. ape2 lah kan... konpiusss aku... kalo salah jangan tanya aku! heeee... 




jom!!! 


Rabu (06/07/2011)


nak bangun pukul bape nih??? mesti ngantok!!! nak mandi pun sejuk....


04.00 am : Berkumpul di WHB
04.30 am : WHB (Shah Alam) to KLIA/LCCT 
06.40 am : KLIA/LCCT to Kota Kinabalu  
09.15 am : Tiba di Kota Kinabalu 
09.30 am : Sarapan pagi 
10.30 am : Free & Easy
01.00 pm : Makan tengah hari di Kota Kinabalu 
02.00 pm : Kota Kinabalu to Kundasang 
03.00 pm : Check in hotel di Kinabalu Park 
03.30 pm : Free & Easy 
06.00 pm : Makan malam  


**** kuar jalan kejap, tapi kena tido awal.. sebab pagi2 dah nak gerak... 

Khamis (07/07/2011)

 07.00 am : Sarapan pagi
 08.00 am : Kinabalu Park to Timpohon Gate 
 08.30 am : Pendaftaran & Sesi Taklimat di Timpohon Gate 
 09.00 am : Timpohon Gate to Laban Rata 
 01.00 pm : Tiba di Laban Rata (check in di rest house) 
 01.30 pm : Makan tengah hari  
 02.30 pm : Free & Easy 
 06.00 pm : Makan malam  


*** ada aktiviti malam... hehehe...

Jumaat (08/07/2011)

 01.00 am : Early supper at Laban Rata 
 02.00 am : Laban Rata to summit Mount Kinabalu 
 05.00 am : Tiba di puncak Gunung Kinabalu 
 06.00 am : Summit Mount Kinabalu to Laban Rata 
 09.00 am : Tiba di Laban Rata (sarapan & check out) 
 10.00 am : Laban Rata to Timpohon Gate 
 02.00 pm : Tiba di Timpohon Gate (terima sijil) 
 02.30 pm : Makan tengah hari 
 03.30 pm : Timpohon Gate to Kota Kinabalu 
 05.30 pm : Tiba di Kota Kinabalu (check in hotel ) 
 06.00 pm : Makan malam 
 07.00 pm : Free & Easy  


**** bukan aku yg buat jadual nih! 

Sabtu (09/07/2011)

 07.00 am : Sarapan pagi 
 08.00 am : Kota Kinabalu to Pulau Manukan 
 09.00 am : Pendaftaran & Sesi Taklimat di Pulau Manukan 
 09.30 am : Aktiviti snorkeling 
 12.30 pm : Pulau Manukan to Kota Kinabalu 
 01.00 pm : Makan tengah hari 
 02.00 pm : Check out hotel di Kota Kinabalu 
 03.00 pm Free & Easy 
 07.20 pm Kota Kinabalu to KLIA/LCCT 
 09.45 pm Tiba di KLIA/LCCT 
 10.00 pm KLIA/LCCT to WHB (Shah Alam) 
 11.00 pm Tiba di WHB (Shah Alam)  


ralat :  aku nak suruh mamat nih jemput aku malam tukat KLIA , sebab aku nak tido kt umah kak long aku kat cheras.. maybe die dah bersalin dan kemungkinan juga kak long aku kan ceasarean.. 2 3 hari lagi... dah la pagi ahad tu, aku nak pergi kenduri kt wangsa maju lagi.... nak pegi florist festival at putrajaya lagi... demand betul saya ni kan??? hehehe....  

hhhh

hhhh